Nincs megjeleníthető tartalom

Autizmus diagnosztika

 

Prekop Csilla 
Gyógypedagógus, szakmai vezető

 

Szeretnénk szakszerűen segíteni olyan családoknak, ahol a gyermek a kommunikáció, az együttműködés, a figyelem, a beszéd, a mindennapi tevékenységek képességének elsajátítási folyamatában elakadt.  Célunk kideríteni, ha lehetséges, hogy mi lehet az elmaradás hátterében, mivel lehet a fejlődést megtámogatni, illetve hogy lehet kiegészíteni az eddig elért fejlesztések palettáját. Mivel Fejér megyében szerencsére van már a gyermekek ellátására jól kialakult intézményrendszer, szeretnénk a hálózatba úgy beilleszkedni, mint egy puzzle új darabja, hogy építsünk arra, ami már történik vagy történt korábban a rászoruló gyerekekkel, és folytassuk is azt olyan ellátásformákkal, amelyek hiányoznak.
Szeretnénk a hozzátartozóknak is igény szerint segíteni abban, hogy minél több információval rendelkezzenek a mindennapi élet sajátos problémáinak  megoldásában.

Minden életkorban adódhatnak fejlődési nehézségek az emberek életében. Az autizmus jeleit sok esetben már hároméves kor előtt fel lehet ismerni, de lehetnek olyan problémák is, amelyek esetleg csak később mutatkoznak meg. A központ munkatársai minden esetben arra törekszenek, hogy ne csak az eltérő fejlődésű, szokatlan viselkedésű páciens és családja, hanem a tágabb környezetének, akár osztály- vagy munkatársainak is segítséget, támogatást nyújtsanak.
A jelentkezők által felmerülő problémák mentén minél változatosabb körben szeretnénk a szolgáltatásainkat alakítani, fejleszteni.  Ahány történet, annyi féle megoldás szükségessége merülhet fel, de jellemző, hogy a környezet viszonyulásában elért megértés, azaz, ha képessé válnak „rosszaság” helyett a társas megértés hiányosságának tekinteni az autizmusból eredő viselkedési tüneteket, és megismernek sokszor egészen egyszerű támogató technikákat, amelyekkel a konfliktusok fokozása helyett a problémákat segítőkész megoldásokkal kezelhetik,  az már nagyon nagy siker minden érintett számára, mert az maga az elfogadás. ”
 
Számítunk olyan családok jelentkezésére is, akiknek csak egy máshol kapott diagnózis újra gondolására, vagy egy korábban megismert fejlesztési stratégia továbbgondolására,  esetleg valamilyen kiegészítésére van szüksége.
Mivel a hozzátartozók egymástól is rengeteget tudnak tanulni, ezért szülőtréningeket szervezünk,  mely a szülők és szakemberek együttműködésének szintén hatékony kerete, hiszen olyan információk elérésére biztosít lehetőséget, ami javíthatja az autizmussal élő gyermek, fiatal, felnőtt a mindennapi életben szükséges önállóságát, kommunikációs és társas készségeit a családi béke megteremtése mellett.
Szándékunk szerint a családok igényei nagyban befolyásolják majd a programjaink alakulását, fejlődését. Várjuk jelentkezésüket a városból, de a megye és az országhatáron túlról is!

A diagnosztika során a szakértői teamnek, illetve szülőknek szükség, illetve igény esetén lehetőségük nyílik arra, hogy detektív üvegen keresztül figyeljék meg a gyermeket, amíg az egyik szakértő végzi a vizsgálatot. Így a gyermek nem tud róla, hogy megfigyelik, ezáltal nyugodtabb, együttműködőbb tud lenni a vizsgálat során.
 

A szakemberek tudományosan megalapozott speciális diagnosztikai és terápiás szemlélettel, módszerekkel és eszközökkel várják az érintetteket: gyógypedagógus, gyermekpszichológus, gyermekpszichiáter, logopédus és mozgásterapeuta is elérhető ugyanazon a helyen. 

 

A központ szakemberei a gyermekek mellett fiatal felnőttek terápiáját is biztosítják.